Logo
Neviete si rady? Zavolajte.
0 ks
za 0 €
Nákupný košík je prázdny
Potrebujete poradiť? Neváhajte nás kontaktovať.
Blog
Škodcovia rastlín: BZDOCHY Škodcovia rastlín: BZDOCHY
Poznáte bzdochy? Dokážu byť riadne otravné a neskutočne smradľavé. A sú aj nepríjemnými škodcami rastlín. Ale nie všetky. Spoznajte ich a zistite ako ... čítať celé
Trávnik: Ako ušetriť na starostlivosti o trávnik Trávnik: Ako ušetriť na starostlivosti o trávnik
Starostlivosť o trávnik si vyžaduje čas, energiu, aj investície. Čas a energia sú pre krásny a zdravý trávnik nevyhnutné. Viete ako ušetriť na staros... čítať celé
Vavrínovec a jeho pestovanie Vavrínovec a jeho pestovanie
Vavrínovec teší počas celého roka svojím vzhľadom. Ponúka možnosť súkromia ako živý plot alebo vynikne ako solitér. Ak potrebujete pôdopokryvnú rastl... čítať celé
Zobraziť všetky články
Nepremeškajte novinky, akcie a zľavy!

Môžete sa kedykoľvek odhlásiť. Zasielame raz za 14 dní.

  1. Úvod
  2. Cibuľa a jej pestovanie
Cibuľa a jej pestovanie

CIBUĽA -  https://izahradkar.cz/zahrada/zelenina-byliny/cibulova-zelenina/cibule-na-vyber-historie-odrudy-pestovani-choroby-skudci/?fbclid=IwAR25gg3L48fLKR3CzGMP0eD2YijYh7fpz9CXhjERu7xEOkCiNTZFtks9Ork

 

Cibuľa na výber: história, odrody, pestovanie, choroby, škodcovia

5. 7. 2022

V Českej republike sme v rokoch 2010 až 2019 spotrebovali medzi 9,3 – 11,2 kg cibule na osobu za rok. Zo zeleniny sme len paradajok zjedli viac.

Cibuľa patrí k obľúbeným plodinám záhradkárov, špecializovaných pestovateľov, ale aj dovozcov zeleniny a spotrebiteľov. A tak sa v posledných desaťročiach znižuje podiel cibule vypestovanej v tuzemsku na celkovej jej spotrebe. Hoci spotreba sa z roka na rok príliš nelíši. Uvádza sa teraz, že k cibuľovej sebestačnosti chýbajú v Česku vypestovať zhruba dve tretiny spotrebovaného množstva cibule.

Dobre robí ten, kto cibuľu pestuje na záhrade alebo na priľahlom políčku. Najmä, ak má kde cibuľu dobre uskladniť, aby mu na jar vydržala čo najdlhšie. Tiež cibuľačka zo záhrady môže byť tá najlepšia, aká sa dá ochutnať…

Čo sa odrôd týka, je z čoho vyberať.

Cibuľa kuchynská je najstaršia cibuľová zelenina

Cibuľa pochádza zo Strednej Ázie a má široké upotrebenie pri tepelnej úprave, konzervovaní, sušení, ale aj ako surová na prípravu šalátov.

Zelenanie cibuľa kuchynské spôsobí svetlo po odstránení suchých sukníc

V prvom roku pestovania vytvára zásobný orgán – cibuľu, čo sú zdužnatelé bázy listov alebo suknice, ktoré vyrastajú zo skrátenej osi, z tzv.  podpučí . V čase zrelosti niekoľko vrchných sukníc zasychá a tvoria obalové šupiny. Listy sú trubkovité, pokryté voskovou vrstvičkou.

  • Pri dozrievaní sa organické látky z listov sťahujú do cibulí, vňať žltne, postupne zasychá a dochádza k zatiahnutiu krčku cibule.

V druhom roku vyrastá trúbkovitá kvetná lodyha ukončená kvetenstvom zloženým z veľkého počtu kvietkov obalených blanitým potulcom. Plodom je trojpúzdra kapsula obsahujúca po dvoch čiernych semenách s klíčivosťou 1–3 roky.

Cibuľa obsahuje obdobne ako cesnak sírnu silicu alliin, z ktorého vzniká alicín . Ten má antibakteriálne účinky a znižuje výskyt srdcových a cievnych ochorení.

Prítomné flavonoidy majú antioxidačné účinky. Okrem toho obsahuje sacharidy, vitamíny a minerálne látky. Obsah sušiny sa pohybuje medzi 10 – 15 % a súvisí so skladovateľnosťou.

Spôsoby pestovania

Z jarných výsevov pestujú cibuľu najčastejšie veľkopestovatelia alebo aj záhradkári. Na využitie jarnej vlahy vysievame cibuľu už v polovici marca do hĺbky 2–3 cm na vzdialenosť v riadku približne 4–8 cm a pri medziriadkovej vzdialenosti 20–30 cm.

Výsadbu sadzačky najviac využívajú malopestovatelia. Veľkou výhodou je skorší zber, avšak cibuľa nie je vhodná na skladovanie. Sadečku , získanú z hustého jarného výsevu v predchádzajúcom roku, vysádzame v marci na vzdialenosť 5-6 cm v riadku tak, aby špička sadeničky bola tesne pod pôdnym povrchom.

  • Zo sadeníc pestujeme odrody s dlhou vegetáciou. Tie poskytujú veľké cibule určené na priebežnú spotrebu. Sadenice sa predpestujú z výsevu začiatkom februára.
  • Ozime cibule sú menej rozšíreným spôsobom pestovania. Pestujú sa krátkodenné odrody. Výsev sa vykonáva od polovice augusta do začiatku septembra. Po výseve je dobré zavlažovať a prikryť netkanou textíliou. Rastliny do zimy vytvoria 5–6 listov av tomto štádiu prezimujú. Výhodou je o 2–3 týždne skorší zber oproti cibuli z jarného výsevu. Cibuľa však nie sú vhodné na skladovanie.
Ozimá odroda cibule Augusta

Augusta, ozimná odroda cibule na skoré zbere

Na akých škodcov a choroby si dávať pozor

Larva kvetienky cibuľovej (Delia antiqua)

Larva kvetienky cibuľovej na póre; foto Shutterstock

Kvetilka cibuľová patrí medzi škodcov a napáda predovšetkým priame výsevy.  Jej larvy môžu za žír v koreňovom krčku, kedy sa rastliny začnú krútiť a hynú. Ochranou je zakrytie porastu netkanou textíliou v čase náletu kvetičiek v máji.

Háďatko zhubné spôsobuje odumieranie koreňov, krútenie a žltnutie listov. Aj v tomto prípade je nutné dodržať štvorročný odstup od pestovania cibuľovín.

Pleseň cibuľa je najzávažnejšou chorobou. Na listoch tvoria žlté škvrny a na nich šedavý povrch reprodukčných orgánov huby. Výskyt podporuje vlhké počasie a nižšia teplota. Na chemickú ochranu je potrebné používať preventívne kontaktné fungicídy. Postreky opakujeme v 10-14denných intervaloch.

Choroby a škodcovia cibule

Krčková hniloba sa prejavuje po zbere pri skladovaní. Cibuľa hnije od krčku smerom k podpučí. Neskôr sa povrch cibule pokryje šedým povlakom reprodukčných orgánov huby. Výskyt choroby podporuje vlhké počasie hlavne pred zberom, mechanické poškodenie cibuľou, prehnojenie dusíkom a nevhodné podmienky skladovania. Na výskyt choroby sú náchylnejšie cibule pestované zo sadzečky a beloslupké cibule.

Fuzariová hniloba zapríčiní úhyn mladých rastlín. Starším červenajú a hnijú korene, postupne hnijú celé rastliny. Potom je potrebné na pozemku dodržať štvorročný odstup od budúceho pestovania cibuľovín.

Cibuľa odroda Tandem, foto K. Petříková

Tandem

Rozdelenie odrôd cibule podľa vlastností

Doba pestovania

Odrody pre jarný výsev či výsadbu : sú dlhodenné, cibuľa narastá v podmienkach dlhého dňa.

Odrody ozimnej : sú krátkodenné odrody s výsevom v auguste, cibuľa sa tvorí už za krátkeho dňa, napr. Augusta, Hiberna.

Odrody pre jarný výsev či výsadbu sa delia podľa skorosti alebo podľa počtu dní od výsevu do zberu na:

  • skoré : 100–115 dní, odrody: Signum, Lusy
  • poloskoré : 118–130 dní, odrody: Alice, Avalon, Albienka, Dagmar, Bolero F1, Karmen, Štutgartská, Unico F1, Všetana
  • poloneskorý : 130–135 dní, odrody: Tandem, Tosca, Wellina
  • neskoré : 135–175 dní, odrody: Amfora F1, Agostana, Globa

Skladovateľnosť

Veľmi dlhú skladovateľnosť majú odrody: Bolero F1, Alice, Amfora F1, Dagmar, Lusy, Wellina.

Vysokú skladovateľnosť majú aj Grenada, Karmen, Tosca, Triummf F1, Všetana a ďalšie.

Farba šupky

  • Žltú, žltohnedú alebo hnedú farbu má väčšina uvedených odrôd.
  • Bielu farbu šupky majú odrody: Avalon, Agostana, Albienka, Pompei, tá je vhodná na nakladanie.
  • Červenú (karmínovú) farbu šupky aj dužiny má napr. Karmen, Grenada, Karminka.

Tvary cibule

Odrody môžu mať cibuľu guľovitú, vajcovitú, plochú. Sú aj odrody, ktoré majú oválny tvar cibule (napr.: Elista, Tosca)

Spôsob pestovania

  • Priamy výsev : väčšina odrôd
  • Zo sadzečky : Alice, Albienka, Karmen, Štutgartská, Všetana
  • Z predpestovaných sadeníc : je možné pestovať akúkoľvek odrodu. Tento spôsob je nutný u neskorej odrody Globo. Dosahuje hmotnosť viac ako 700 g, cibuľa je sladkastej chuti a je vhodná do šalátov.
  • Odrody pre zväzkovanie : majú predĺženú cibuľu, menej pálivú chuť a sú určené pre zber s vňaťou, napr. Duo, Line biela i červená

Typy odrôd

Rijnsburské typy : odrody veľmi dlhého dňa, pestované v oblasti medzi 50. až 60. stupňom severnej šírky. Odrody sú neskoré až poloskoré.

Americké typy : polodlhého a dlhého dňa, pestujú sa v oblasti medzi 45. až 55. stupňom severnej šírky. Odrody sú skoré, prípadne poloneskoré.

Španielskeho typu : majú veľké cibule, dlhou vegetačnou dobou, nie sú však skladovateľné.

Zdroje: Český štatistický úrad: Spotreba potravín – 2019. tabuľka 1
časopis Záhradkár

Foto autorka, D. Auf, I. Dvořák

 

Novinky z nášho blogu

Škodcovia rastlín: BZDOCHY
Škodcovia rastlín: BZDOCHY
Poznáte bzdochy? Dokážu byť riadne otravné a neskutočne smradľavé. A sú aj nepríjemnými škodcami rastlín. Ale nie všetky. Spoznajte ich a zistite ako ... čítať celé
Trávnik: Ako ušetriť na starostlivosti o trávnik
Trávnik: Ako ušetriť na starostlivosti o trávnik
Starostlivosť o trávnik si vyžaduje čas, energiu, aj investície. Čas a energia sú pre krásny a zdravý trávnik nevyhnutné. Viete ako ušetriť na staros... čítať celé
Vavrínovec a jeho pestovanie
Vavrínovec a jeho pestovanie
Vavrínovec teší počas celého roka svojím vzhľadom. Ponúka možnosť súkromia ako živý plot alebo vynikne ako solitér. Ak potrebujete pôdopokryvnú rastl... čítať celé
Orchidea a jej pestovanie
Orchidea a jej pestovanie
Orchidea je exotická krásna a zaujímavá rastlina, ktorá učarovala nejednému milovníkovi rastlín. V článku Orchidea a jej pestovanie vám prinášame komp... čítať celé
Nepremeškajte novinky, akcie a zľavy!
Môžete sa kedykoľvek odhlásiť. Zasielame raz za 14 dní.
Vytvorené na Eshop-rychlo.skEshop-rychlo.sk