Premýšľali ste niekedy nad tým, vypestovať si vlastné sadenice jahôd? Poznať ich a venovať sa im úplne od začiatku, od semiačka? Ak vás myšlienka vype...
čítať celé
Tuja patrí medzi najobľúbenejšie ihličnany. Poznáte druhy tuje? Nájdete v nich rýchlo i pomaly rastúce, veľké i drobné, vo farbách od smaragdovozelene...
čítať celé
Poznáte bzdochy? Dokážu byť riadne otravné a neskutočne smradľavé. A sú aj nepríjemnými škodcami rastlín. Ale nie všetky. Spoznajte ich a zistite ako ...
čítať celé
- patriaca medzi najobľúbenejšie drobné bobuľovité ovocie, je neoddeliteľnou súčasťou našich záhrad. Získa si vás svojou chuťou a dopraje vám plnú hrsť zdravých živín. Vďaka svojej kalorickej nenáročnosti si ju môžu dopriať aj ľudia strážiaci si líniu či diabetici. Dobrou správou je, že stačí pár jednoduchých zásad a dopestovať si túto zdravú maškrtu môžu všetci.
Je to trváca bylina, ktorej plody s obľubou konzujeme rôzne upravené. Jahody patria do rodu Fragaria a sú príbuzné ružiam - začleňujú sa do čeľade Rosaceae. Rod jahôd obsahuje viac ako 20 druhov s množstvom hybridov a kultivarov. Z podzemku rastliny vyrastajú listy. Majú dlhé stopky a zložený trojpočetný, vajcovitý, pílkovitý tvar. V riedkych strapcotivých vrcholíkoch sa na konci stonky tvoria kvety. Z nich po opelení vznikajú drobné plody - nažky.
Konzumácia jahôd má dlhú históriu. Archeológia nám dokazuje ich konzumáciu už v dobe kamennej. A história ich pestovania siaha až do starovekej Perzie, kde plody jahody volali Toot Farangi. Vďaka Hodvábnej ceste sa ich pestovanie rozšírilo do Európy i na Ďaleký východ. Prvé botanické znázornenie tejto rastliny sa datuje do roku 1454.
Kulinárskou zaujímavosťou je používanie jahôd pôvodnými americkými Indiánmi, ešte pred príchodom Európanov, na výrobu tzv. jahodového chleba, kde jahody zmiešavali s kukuričnou múkou a upiekli jahodový chlieb.
AKÉ POZNÁME JAHODY
V našich podmienkach existujú ako šľachtené jahody, tak i divoké či divo rastúcejahody vyskytujúce sa vo voľnej prírode. Ale môžeme ich deliť z viacerých pohľadov.
Podľa plodenia:
Jeden raz rodiace - sú to šľachtené odrody plodiace spravidla po dobu 3 týždňov a vo väčšom množstve. Ich plody sú vhodné na dlhšie skladovania a zaváranie, s výraznejšou chuťou. Rozdeľujeme ich na:
Skoré
Stredne skoré
Neskoré
Opakovane rodiace (stálorodiace) - plodiace od júna do októbra, prípadne až do mrazov. Neplodia nárazovo veľký objem plodov, ale v menšom objeme, no postupne počas sezóny. Spravidla sú dve väčšie vlny, pomedzi ktoré sa v menšom počte tiež vyskytujú plody. Charakteristické sú aj menším množstvom odnoží. Patria tu:
divoké
šľachtené
Podľa veľkosti plodu poznáme:
Veľkoplodé - tzv. záhradné jahody (Fragaria x ananassa), plodiace vyšľachtené veľké plody rôznych tvarov, chutí, ale i farby. Sú to najčastejšie pestované jahody. Majú vysoké nároky na živiny a slnečné žiarenie. Môžu byť:
jeden raz rodiace
opakovane rodiace
Maloplodé - produkujúce plody s výraznou chuťou i voňou. Nevytvárajú odnože, množia sa semenami. Sú to opakovane rodiace jahody, ktoré môžeme rozdeliť na:
Lesné jahody (Fragaria vesca) - červenoplodé, vyskytujúce sa vo voľnej prírode.
Mesačné jahody (Fragaria vesca semperflorens) - označované aj ako mesiačikové - vyšľachtené z lesných jahôd. Nájdeme medzi nimi červenéplodé i žltéplodé kultivary.
Lesné jahody (Fragaria vesca)
- sú nízko rastúce trváce byliny, dorastajúce do 10 cm - 15 cm. Rastú na rúbaniskách, v hájoch, lesných podrastoch, na lúkach a medziach. Naši predkovia lesné jahody s obľubou zbierali a boli neoddeliteľnou súčasťou ich jedálnička v rôznych podobách.
Okrem sladkých, aromatických plodov zbierali aj listy, z ktorých si robievali čaj. Dievčence si lesné jahody navliekali na dlhé steblá kvitnúcich tráv a s ďalším dobným lesným ovocím si tak vytvárali pekné, ale najmä chutné náhrdelníky, o ktoré sa potom delili s mládencami.
Aj dnes si môžete dopriať tieto chutné, zdravé, lesné dobrôtky, ktoré si nazbierate pri prechádzkách v našej krásnej prírode.
Lesné jahody - detail dozretého plodu na pozadí listov s viditeľnými semiačkami
Dozreté plody lesných jahôd v dlani
Dozreté plody lesných jahôd navlečené na kvitnúce stonky trávy položené na drevenom pni
Lesné jahody s tromi dozretými plodmi na stonke a listami
Plody lesných jahôd s kvetmi sedmikrásky na podložke
Lesné jahody - pohľad na plody vytvárajúce sa, dozrievajúce a zrelé
Mesačné jahody (Fragaria vesca semperflorens)
- sú nízko rastúce trváce byliny, dorastajúce do 10 cm - 15 cm. Nevytvárajú poplazy, ale rozmnožujú sa semiačkami z dozretých plodov. Sú vyšľachtené z lesných jahôd, ktorým sú vzhľadovo podobné. Ich listy a celý habitus rastliny je menší oproti záhradným jahodám.
Ich plody sú drobné, ale silno aromatické. Ich tvar je spravidla pretiahnutý. Nájdete medzi nimi kultivary ako s červenými, tak i žltými plodmi.
Pre svoje aromatické vlastnosti a plodenie počas celej sezóny až do mrazov sa stávajú čoraz viac obľúbenými. Svojou chuťou vás budú tešiť od leta do začiatku zimy.
Mesačná jahoda červený kultivar s kvetmi, nezrelými a dozrievajúcimi plodmi
Detail dozretého plodu červeného kultivaru mesačnej jahody na detskej dlani
Mesačná jahoda žltý kultivar s kvetmi a dozrievajúcimi plodmi
Mladá rastlinka mesačne jahody, žltý kultivar zo samovýsevu
Mesačná jahoda s kvetom a zrelými plodmi
Záhradné jahody (Fragaria x ananassa)
- sú to bylinné rastliny s vláknitým koreňovým systémom. Ide o hybridné druhy rodu Fragaria s takmer 1000 odrodami a kultivarmi. Tie sa rozlišujú nielen chuťou, tvarom a veľkosťou plodov či vôňou, ale i farbou plodov.
Nájdeme ich v rôznych odtieňoch červenej, ale i žltej a bielej farby. Rozdiely nájdeme aj v kvetoch. Od jednoduchých bielych, cez "plnokveté, až svetlo či tmavoružové.
Pochutiť si môžeme na jahodách od ovocných chutí až po korenisté. Jednotlivé odrody a kultivary sa rozlišujú aj v pestovateľských nárokoch, takže s veľkou pravdepodobnosťou nájdete odrody, ktorým sa u vás bude dariť.
Tmavoružový kultivar záhradnej jahody
Kultivar záhradných jahôd s ružovými kvetmi
Biely plnokvetý kultivar záhradných jahôd
Záhradné jahody - dozreté plody v košíku položenom na trávniku
Detail dozretého rozkrojeného a celého plodu záhradnej jahody
Záhradné jahody - zrelé plody v miske s nápisom LOVE a dve voľne položené na stole
PESTOVANIE JAHÔD
Jahody sa pestujú pomerne ľahko, pri pestovaní stačí uplatniť pár pravidiel a prinesú vám vytúženú úrodu. Zmestia sa do malých záhrad, ale dokážu zaplniť i obrovské záhradné pozemky. No môžu si ich dovoliť i tí, ktorí žiadne záhrady nemajú a vypestovať si ich v kvetináčoch či pestovateľských nádobách na terasách alebo balkónoch.
Kupné plody jahôd sa s vašími vlastnými, vypestovanými s láskou, porovnať ani nedajú. Zvlášť, keď o komerčne pestovaných nevieme, s čím všetkým boli pohnojené (umelé hnojivá), ošetrené (pesticídy, herbicídy...) a ako boli pestované. U tých, ktoré si vypestuje sami, viete ako ich pestujete a čo im (a pri ich jedení i sebe) doprajete. Domáce sú jednoducho domáce.
Sadenice jahody
Aby ste si mohli vypestovať vlastné jahody, potrebujete sadenice jahôd. Čaká vás teda rozhodnutie, akým spôsobom chcete získať sadenice. V naších končinách je zvykom zakúpiť si rovno vypestovanú priesadu určitej odrody. Je to pomerné rýchle a jednoduché.
Existuje aj druhá možnosť, ktorá nie je u nás až tak rozšírená, ale postupne tiež získava na obľúbenosti. Je ňou vypestovanie si vlastných sadeníc jahôd zo semiačok. Je to pomerne jednoduché zvlášť u mesačných odrôd. Ak vás táto možnosť zaujala, ako na to, si môžete prečítať v článku Pestovanie jahôd zo semiačka.
Priesady jahôd, ktoré chcete pestovať či v záhrade alebo kvetináči, majú mať najmenej 3 listy, byť zdravé, primerane pevné, bez poškodenia či napadnutia, s dobre vyvinutými koreňovým systémom.
Sadenie jahôd na jar
Sadenie jahôd môžete uskutočniť v dvoch termínoch. Bežný termín sadenia jahôd je po ich odrodení, koncom leta až začiatkom jesene (spravidla august až september). Využíva sa hlavne pri odrodách záhradných jahôd, ktoré vytvárajú poplazy. Vysadené sadenice sa pred zimou stihnú dobre zakoreniť a v nasledujúcom roku už prinášať úrodu. (Ak vysádzate mladé rastlinky z poplazov, treba rátať, že prvý rok po vysadení neprinesú úrodu, alebo len minimálnu.) Ak záhradkár nestihne jesenný termín, zachrániť to môže jarná výsadba.
V minulosti platilo, že sadenie jahôd na jar znamená veľmi malú alebo žiadnu úrodu v daný rok. V súčasnosti to už neplatí. Obľúbenými sa čoraz viac stávajú sadenice označované ako frigo sadenice alebo frigo sadba. O čo ide?
Všetky rastliny jahôd sa na zimu zásobujú živinami (zásobnými látkami), aby ju vzládli. Frigo sadenice sa pred nástupom zimy vyberú z pôdy, očistia a zabalia do ochranných obalov, aby z nich neunikala vlhkosť. Potom sa počas obdobia zimy skladujú pri teplote v rozsahu -1°C až -4°C podľa odrody. Keďže počas zimy nespotrebúvajú tieto sadenice zásobné látky, sú ideálne na jarnú výsadbu. Bujnejšie rastú a plodia viac a väčšie plody v porovnaní s priesadami, ktoré boli počas zimného obdobia pestované v zemine.
Frigo sadenice sú spravidla bez listov. Pri ich vysadení je oveľa vyššia ujateľnosť, pre znížené množstvo vody, ktoré potrebujú.
Ako pestovať jahody
Prvým krokom pestovania jahôd je výber odrody alebo odrôd, ktoré chcete pestovať. Výber je vhodné prispôsobiť aj pestovateľským podmienkám, ktoré máte.
Zohľadnite miesto výsadby, kvalitu pôdy, množstvo slnečného svetla, ale i systém a spôsob pestovania. Hoci medzi záhradkármi ešte nie je príliš rozšírený spôsob pestovania jahôd hydropóniou, aj ten je možný.
Pre pestovanie klasickým spôsobom v zemine platí pár jednoduchých pravidiel.
Jahody milujú slnko, na ktorom prinášajú najbohatšiu úrodu. Znesú aj mierne zatienenie, ale pravdepodne nebudú prinášať až toľko úrody ako na plnom slnku. A lepšie znášajú polotieň mesačné odrody, oproti záhradným.
Sadenica jahody záhradnej v kvetináči v dlaniach
Zdroj: strawberryplants.org
Všetky druhy potrebujú dostatočnú vlhkosť. Nebude sa im dariť v suchu a pri slabej zálievke. Odporúča sa množstvo zálievky až 20L/1m2. Tak ako u ostatných rastlín je vhodná ranná zálievka ku koreňom, aby sa predišlo rozvoju hubových ochorení a zbytočne sa vlhkosťou na večer neprivolávali slimáky.
Pri pestovaní jahôd je užitočné používať mulčovanie, ktoré zabráni nadmernému odparovaniu vody.
Vďaka mulčovaniu sa zároveň plody nešpinia od pôdy, budú menej zahnívať, či plesnieť. Ďalšou výhodou je zabránenie prerastaniu buriny. To je tiež veľká výhoda, lebo burina nebude jahodám odoberať živiny, ale ani ich obmedzovať v priestore či zatieňovať. Na mulčovanie môžete použiť prírodné materiály ako napríklad slama, lístie, štiepka ..., ale i čiernu netkanú či tkanú textíliu .
Rastliny jahôd neznášajú trvalé premokrenie, ktoré by viedlo k hubovým ochoreniam a odhnívaniu koreňov. Preto okrem kvality pôdy, by napríklad hladina spodnej vody nemala dosahovať viac ako 50 cm.
Jahody uprednostňujú priepustnú, piesočnato-hlinitú pôdus veľkým množstvom organického humusu. Rozmedzie pôdnej reakcie by ideálne malo byť 5,5 - 6,5 pH. Hoci znesú pôdy od mierne kyslej, cez neutrálnu až po mierne zásaditú. Ale v silno zásaditej či silno kyslej pôde nebudú jahody dobre prosperovať.
Dôležitú organickú zložku pôdy môžete doplniť kvalitným rozloženým maštaľným hnojom, kompostom alebo vermikompostom, ktorý zapracujete do pôdy. Pri maštaľnom hnoji a komposte je veľmi dôležité, aby boli dobre rozležané, a tak nenarobili viac škody ako úžitku. U rozležaného maštaľného hnoja sa odporúča zapracovať 4kg – 6kg/1m2, u vyzretého kompostu 6kg - 8kg/1m2.
Existuje v práškovej a granulovanej forme. Ak by ste chceli použiť granulovanú formu, odporúčame ho aplikovať vopred aspoň 2 - 3 mesiace pred výsadbou, aby sa granulky stihli rozložiť. Práškovú formu môžete aplikovať pri samotnej výsadbe, prípadne ho posypať k už vysadeným rastlinkám a jemne ho zapracovať do pôdy okolo nich.
Ak nemáte dostatočne priepustnú pôdu, je potrebné jej pomôcť. Jahodám sa nebude dariť v ťažkej ílovitej zemine.
Do pôdy môžete zapracovať napríklad piesok, kvalitnú univerzálnu zeminu,rašelinu či ZeoSandz prírodného zeolitu, ktorý môžete, rovnako ako piesok, použiť pri výsadbe aj ako drenážnu vrstvu pri ílovitej pôde.
ZeoSand zároveň doplní do pôdy dôležité minerálne mikro a makro živiny, ktoré jahody potrebujú pre svoj zdravý rast, odolnosť, kvitnutie i bohatú úrodu. Prispieva k budovaniu silného koreňového systému rastlín.
Pomôže vám prevzdušniť pôdu, zabráni vyplavovaniu živín z pôdy, aby boli dlhšiu dobu prístupné pre vaše rastliny a mohli ich efektívnejšie využívať.
Skvelou pomocou v oblasti hospodárenia s vodoupri pestovaní, je schopnosť ZeoSanduzadržiavať v sebe vodu, vďaka čomu je po dlhšiu dobu prístupná pre rastliny.
V nasledujúcom videu si môžete pozrieť porovnanie schopnosti udržať v sebe vodu u rôznych materiálov používaných pri pestovaní. Medzi nimi je aj zeolit, z ktorého je ZeoSand vyrábený.
Zdroj: www.zeocem.com
Ako zasadiť jahody
Do dobre pripravej pôdy môže vysádzať rastliny jahôd. Ak na mulčovanie použijete čiernu textíliu, pripravte si ju vopred. Okraje, ktoré prichytíme, by mali presahovať po cca 10cm a na miesta výsadby si urobte do textílie otvory.
Existuje niekoľko spôsobov vysádzania jahôd. V riadku sa odporúča vysádzať sadeničky od seba vzdialené 30cm - 40cm. Jednotlivé riadky by mali byť od seba vo vzdialenosti 60cm - 80cm. Vzdialenosť záleží od odrody a či budete nechávať zakoreniť mladé rastliny z poplazov u záhradných jahôd. Je dôležité, aby medzi rastlinami prúdil vzduch. Keď sa rozrastú, aby neboli príliš blízko pri sebe. Mohlo by to prispieť k nadmernej vlhkosti listov a rozšíreniu hubových ochorení.
Výsadbová jamka má byť dostatočne hlboká, aby sa do nej zmestil celý koreňový systém rastliny. Umiestnite sadenicu jahody tak, aby stredové srdiečko bolo nad úrovňou pôdy a celý koreň prikrytý pôdou. Ak stredové srdiečko nakryjete zeminou, rastlina vám odhnije. Ak časť koreňov ostane nad povrchom pôdy, dôjde k ich vyschnutiu.
Okolo zasadenej rastlinky je dobré vytvarovať z hliny tvar zálievkovej misky, aby voda po zaliatí vsiakla priamo ku jej koreňom. Po vysadení, nezabudnite rastlinky výdatne zaliať a ak používate iné mulčovanie ako textíliu, následne zamulčovať.
Jahodovníky by sa mali pestovať najviac na jednom mieste 3 - 5 rokov. Jednak je to kvôli výskytu chorob, vyčerpanosti pôdy, ale aj kvôli samotným rastlinám. Po troch rokoch sa rastlina stáva prestárnutou. Ovplyvňuje to jej odolnosť voči škodcom a patogénom a zároveň sa znižuje množstvo plodov, ktoré z nej získame. Pri kvalitnej pravidelnej výžive hnojením a starostlivosti a bez výskytu ochorení sa zmena jahodoviska odporúča po piatich rokoch. Ak sa vyskytnú choroby, alebo jahodovníky nie sú pravidelne prihnojované, jahodovisko by sa malo meniť už po 3 rokoch.
Hnojenie jahôd
Ak túžite po bohatej úrode veľkých, krásnych a chutných jahôd, doprajte svojím rastlinám vhodné pestovateľské podmienky a dostatok vlahy a živín. Jahody sú náročné na živiny a bez kvalitnej výživy sa vysnívanej úrody pravdepodobne nedočkáte.
Po prebudení zo zimného spánku, potrebujú jarnú starostlivosť. Do nej spadá aj výživa vo forme hnojenia. Môžete si vybrať zo širokej ponuky chemický i prírodných hnojív. My preferujeme tie prírodné.
Keď začnú pučať prvé listy je potrebné prvotné prihnojenie. Odporúčame vám prírodné organické hnojivo Hnojík. Máme s ním výbornú skúsenosť. Na 1 rastlinu stačí dávka 1 polievkovej lyžice. Možete ju aplikovať posypom okolo rastlinky a zaliať. Alebo si vytvoriť výluh v pomere 1 polievková lyžica na 1 liter vody a použiť ho ako zálievku. Zálievka dodá živiny okamžite a nerozpustený zvyšok hnojiva bude pokračovať v nasledujúcich 14. dňoch.
Nasledovná dávka je vhodná, keď jahodám začnú rašiť listové srdiečka. Opäť stačí dávka 1 polievkovej lyžice. A ďalšia po nasadení plodov.
Posledný termín hnojenia je pred zimou, počas neskorej jesene. Jahodníky hnojíme nielen kvôli zásobným živinám na zimu, ale aj pre budúcu sezónu. Po jesennom hnojení budú rastliny na jar vitálnejšie, bujnejšie rásť a nasadia viac kvetov a plodov.
Ak pestujete jahody v kvetináči je potrebné zvýšiť prísun živín hnojením na 1x za 2 týždne.
Hnojík okrem kvalitnej vyváženej výživy prináša aj ďalšie výhody. Vďaka neutrálnemu pH nemôžete rastliny prehnojiť alebo spáliť. Veľký benefit je vo forme repelentného účinku na škodcov a patogény vďaka obsahu látky Chitín. Viac o ňom si môžete prečítať v článkoch Predstavenie produktu Hnojík, Chitín a Škodcovia a Hnojík.
Ako zazimovať jahody
Počas jesene jahodníky záhradných odrôd (niektoré aj skôr) vytvárajú odnože, tzv. poplazy, na ktorých narastú mladé jahodníky. Je potrebné sa rozhodnúť, či si chcete takýmto spôsobom rozmnožiť jahodovníky a v akej miere. Tie, ktoré nechcete, jednoducho odstráňte, aby nevyčerpávali materskú rastlinu. Môžete ich odstrihnúť alebo odrezať a zkompostovať.
Po jesennom výdatnom hnojení, ktoré pripraví vaše rastliny na zimné obdobie a pre budúcu sezónu z hľadiska živín, je vhodné odrody citlivé na mráz prikryť. Vyhnete sa tak celkovému vymrznutiu alebo poškodeniu mrazom.
Zazimovať jahody by ste mali, keď u nich nastane obdobie vegetačného kľudu. To závisí od odrody i klimatických podmienok, v ktorých sa nachádzate. Ideálne na zazimovanie je použiť prírodné materiály, ktoré umožňujú odtok vody a cirkuláciu vzduchu, ako napríklad slama, čečina, štiepka a pod. Nie je vhodné používať listy, ktoré môžu podporiť rozvoj hubových ochorení. Vhodným nie je ani seno, ktorým si môžete zaniesť do jahodoviska semená burín.
Jahodníky pestované v kvetináčoch či pestovateľských nádobách sú počas zimy náchylnejšie na vymrzunutie. Ak máte v záhrade priestor, môžete ich jednoducho "zahrabať" do zeme. Vyhĺbite si jamu približne veľkú ako kvetináč, umiestnite ho do nej a obsypete zeminou. Alebo zabaliť kvetináč do materiálu, ktorý vytvorí tepelnú izoláciu a zároveň bude priedušný. Vhodná je napríklad juta či vrecovina. Rastliny následne zamulčujte, ako je uvedené vyššie.
Ak máte pivnicu, garáž alebo podobný nevykurovaný priestor, ktorý nepremŕza, aj v ňom môžete jahody v kvetináči prezimovať. Keďže takto zazimované rastliny nebudú mať prirodzený prísun vlahy, nezabudnite ich 1x týždennezalievať, aby vám neuschli. Dávka má byť taká, aby zemina do budúcej zálievky jemne preschla. Na urdžania primeranej vlhkosti môžete použiť aj sneh. Dávka jednej hrste snehu na jednu rastlinu je ideálna.
Na jar, keď pominú mrazy, môžete svoje rastliny postupne otužovať a umiestniť ich von.
CHOROBY A ŠKODCOVIA JAHÔD
Pri pestovaní jahôd sa asi každý stretáva s problémami vo forme chorôb či škodcov. Celosvetovo existuje veľké množstvo takýchto prípadov, avšak u nás sa našťastie vyskytujú len niektoré.
Choroby jahôd
V našich klimatických podmienkach sa poväčšine vyskytujú hubové ochorenia jahôd. Najčastejšie sa môžete stretnúť s nasledovnými:
Múčnatka jahôd(Podosphaera aphanis) - napadá listy, stonku, kvety i plody a vytvára na nich biely povlak.
Sivá hniloba(Botrytis cinerea) - napadá kvety a plody, ktoré hnednú a usychajú. Zrelé plody mäknú s typickým sivohnedým povlakom.
Biela škvrnitosť(Mycosphaerella fragariae) -tvorí na listoch postupne sa zväčšujúce 3mm až 4mm veľké, ohraničené, červenofialové škvrny s postupne blednúcim stredom.
Červená hniloba koreňa jahody (Phytophthora fragariae Hickman) - nadzemné časti jahodovníkov slabnú, vytvárajú málo poplazov, zakrpatievajú a následne odumierajú. Listy žltnú, sfarbujú sa na okrajoch červeno. Mladé listy sa farbia do tmavozelena až modra. Jahodník neplodí, alebo tvorí len zakrpatené plody. Vedľajšie korene sa farbia do tehlova, hnijú a odumierajú. Hlavný koreň odumiera od špičky. Pri rozrezaní nezhnitých častí koreňov vidieť tehlové až vínovočervené sfarbeniea.
Fialováškvrnitosť(Diplocarpon earliana) - vytvára na listoch nepravidelné, fialovočervené škvrny s neostrým krajom a postupne hnednúcim stredom.
Múčnatka jahôd(Podosphaera aphanis)
na liste
Zdroj: agromanual.cz Autor: Jaroslav Rod
Biela škvrnitosť (Mycosphaerella fragariae)
na listoch jahôd
Zdroj: garden.desigusxpro.com
Sivá hniloba (Botrytis cinerea)
schéma infekcie jahodníka
Zdroj: agromanual.cz
Sivá hniloba (Botrytis cinerea)
na zrelom plode jahody
Zdroj: agromanual.cz
Fialová škvrnitosť (Diplocarpon earliana)
na listoch mesačných jahôd v prehustenej výsadbe
Fialová škvrnitosť (Diplocarpon earliana) na listoch záhradných jahôd
Zdroj: garden.desigusxpro.com
Červená hniloba koreňa jahody
(Phytophthora fragariae Hickman)
- napadnutý jahodník
Zdroj: www.fitolab.volyn.ua
Červená hniloba koreňa jahody
(Phytophthora fragariae Hickman)
na nadzemných častiach
Zdroj: www.fitolab.volyn.ua
Červená hniloba koreňa jahody (Phytophthora fragariae Hickman) - celý a vertikálne prerezaný koreň napadnutého jahodníka
Zdroj: www.fitolab.volyn.ua
Červená hniloba koreňa jahody (Phytophthora fragariae Hickman) na koreňových častiach - horizontálny prierez koreňom s typickým sfarbením
Zdroj: www.fitolab.volyn.ua
Ako bojovať proti chorobám jahôd
Najjednoduchšie riešenie je vytvárať nepriaznivé prostredie pre vznik hubových ochorení.
Aplikovať zálievku ráno ku koreňom rastlín a zabezpečiť pravidelný prísun vody. Na udržiavanie primeranej vlhkosti je vhodné mulčovanie materiálmi, ktoré umožňujú odtok nadmernej vlahy a prúdenie vzduchu.
Vysádzajte jahodovníky v primeranej vzdialenosti, aby mali pre seba dostatočný priestor a okolo nich dobre prúdil vzduch. Prehustená výsadba prispieva k slabému preschnutiu listov napríklad po daždi a vytvára vhodné podmienky pre patogény.
Vytvoriť vhodné pestovateľské podmienky, aby mali rastliny čo najmenší stres (ideálne žiadny), ktorý oslabuje imunitu rastlín a znižuje odolnosť voči patogénom. Ide ako dostatočné svetelené podmienky, tak i kvalitu pôdy. Tepelné podmienky ovplyvniť príliš nevieme, ale k optimálnejšie pohode rastlín môžeme prispieť výberom správnych odrôd.
Pravidelne odburiňujte okolie jahodovníkov. Výskyt burín prispieva k zvýšenej vlhkosti v nadzemnej časti jahodovníkov a tým aj rozvoju hubových chorôb. Buriny sú zároveň často prenášačmi rôznych typov ochorení, ktoré sa môžu preniesť na jahodovníky.
Zabezpečiť pravidelný a dostatočný prísun vyvážených kvalitných živín. Tie posilnia imunitným systém rastlín a zároveň prirodzene zvýšia odolnosť voči patogénom. Už spomínaný Hnojík zabezpečí kvalitnú vyváženú výživu jahôd a nehrozí ich predávkovanie či spálenie. Rastlinám bojovať voči patogénom pomáha aj ZeoSand Sil M20. Vďaka kremíku, ktorý z neho rastliny absorbujú a použíjú vo forme kyseliny kremičitej na vytvorenie nehostinného prostredia pre patogény. Viac o nich nájdete nižšie v časti Dvojboj proti škodcom a chorobám.
Pri veľmi silnom napadnutí odporúčame použitie fungicídnych prípravkov a následne zabezpečiť vyššie uvedené kvalitné pestovateľské podmienky a kvalitnú výživu, ktoré pomôžu rastlinám samotným v boji proti patogénom.
Škodcovia jahôd
Celosvetovo existuje pomerne veľké množstvo škodcov jahôd. V našich podmienkach sa môžeme najčastejšie stretnúť s týmito:
Roztočík jahodový (Phytonemus pallidus) - žije medzi srdiečkovými listami, je veľmi drobný (0,1mm - 0,2mm) a živí sa rastlinnou šťavou. Poškodzuje najmä srdiečkové listy, ale i ostatné listy, kvety i plody, ktoré sa správne nevyvýjajú, sú deformované, hnednú a usychajú.
Kvetovka jahodová (Anthonomus rubi) - (2mm až 4mm veľká, z čeľade nosánikovitých) - Ešte pred kvitnutím jahodovníkov ožiera listy jahodovníkov. Oplodnené samice následne do kvetných pukov nakladú vajíčka a nahryznú stopky kvetov, ktorých zvyškami sa neskôr živia larvy.
Slimáky (Stylommatophora)- najväčšiu škodu spôsobujú na dozrievajúci a zrelých plodoch.
Mravce (Formicidae) - okolo rastlín si vytvárajú mraveniská navrstvením zeminy a požierajú sladké zrelé plody.
Osy (Vespidae)- pri nedostatku inej potravy poškodzujú zrelé sladké plody
Drozdy (Turdidae)- vyzobávajú zrelé sladké plody
Roztočík jahodový (Phytonemus pallidus)
zrelé jahody: vľavo napadnutá, vpravo zdravá
Roztočík jahodový (Phytonemus pallidus)
napadnuté plody sú deformované, schnú a strácajú chuťové danosti
Roztočík jahodový (Phytonemus pallidus)
napadnutá rastlina je oproti zdravým malá a jej plody deformované
Zdroj: biobee.co.za
Kvetovka jahodová (Anthonomus rubi)
kvetovka pri liste jahodovníka na podložke
Zdroj: pl.wikimedia.org Autor: Robert Henschel
Kvetovka jahodová (Anthonomus rubi)
odumretý kvetný púčik po nahryznutí kvetovkou a zdravý nezrelý plod
Zdroj: pl.wikimedia.org Autor: Robert Henschel
Slimák (Stylommatophora)
pri lesnej jahode
Osa (Vespidae)
požierajúca zrelý plod jahody
Ako bojovať proti škodcom jahôd
Pri vtáčich škodcoch ako sú drozdy, mnohí záhradkári používajú "fintu na oklamanie nepriateľa". Ešte pred tým, ako začnú dozrievať prvé jahody, pomedzi jahodovníky umiestnia pomaľované kamienky vyzerajúce ako dozreté jahody. Maškrtné vtáky si pár krát narazia zobák a neskôr zrelým jahodám dajú pokoj.
Ďalšou možnosťou je použitie sietí proti vtákom či rôzne druhy plašičov na vtáky. Nám osobne zafungovali aj zvonkohry zavesené na záhrade v blízkosti jahodových hriadok.
Kamienky namaľované ako zrelé jahody
Zdroj: fabulesslyfrugal.com
Osi sa prioritne neživia plodmi jahôd, uprednostňujú inú stravu. Tie, ktoré vyjedajú zrelé plody, pravdepodobne nemajú v blízkosti inú tak sladkú maškrtu.
Je možné, že v danej lokalite sú premnožené a preto konzumujú vo väčšej miere zrelé plody jahodovníkov.
Je vhodné plody po dozretí hneď zbierať. Ak ich máte vo vašom okolí príliš veľa, môžete použiť aj lapače na osi.
Mravce vo voľnej prírode sú veľmi dôležité. Avšak na záhrade dokážu urobiť poriadnu šarapatu. Proti nim exituje množstvo chemických, prírodných i tzv. babských prostriedkov.
Nám sa najlepšie osvedčili Hnojík a Loxiran, mravčí bufet. Hnojík na mravcov pôsobí repelentne, nezabíja ich, ale odpudzuje a zároveň hnojí rastliny okolo. Loxiran, mravčí bufet mravce postupne vyhubí, preto je vhodný pri silnom premnožení.
Slimáci rôznych druhov sú ďalšími nepríjemnými škodcami. Hoci zrelé jahody väčšinou nezlikvidujú celé, úplne ich znehodnotia. Opäť existuje množstvo prostriedkov proti nim. Oproti mravcom, na slimáky pomerne dobre fungujú niektoré tzv. babské recepty.
Účinný je medený drôt či plech. Ale ak máte veľkú plochu, ktorú potrebujete ochrániť pred slimákmi, môže to byť náročné.
Môžete vyskúšať aj pivové nástrahy i rozdrvené vaječné škrupiny nahusto rozsypané okolo rastlín. Ak nemáte príliš veľkú záhradu, môžete slimákov zbierať ručne. Obľubujú vlhké a tienisté miesta a na "lov" vychádzajú ku večeru.
Roztočík jahodový je nepríjemný škodca, ktorého voľnými okom neuvidíte. Je vhodné proti nemu opakovane postrekom aplikovať produkty z Dvojboja proti škodcom a chorobám, o ktorom sa dočítate nižšie. Pôsobia aj preventívne. Pri silnom napadnutí je vhodné použitie dravého roztoča TYPHLODROMUS PYRI, ktorému použitie Dvojboja proti škodcom a chorobám nevadí.
Kvetovka jahodová je škodca z rodu nosánikov. Spôsobuje škody požerom listov a najmä nahrýzaním stoniek kvetných pukov, ktoré následne vädnú, schnú a opadávajú. Preventívne i pri napadnutí je vhodná kombinácia produktov ZeoSand Sil M20 a Hnojík z Dvojboja proti škodcom a chorobám, ktorý vám predstavujeme nižšie.
Pôsobia aj na vyvývajúce sa larvy. Vďaka týmto produktom jahodovníky začnú produkovať látky, ktoré nechutia larvám a spevnené bunečné steny sa stávajú odolnejšími na požer. Tým pádom larvy kvetovky nemajú dostatočnú výživu na svoj ďalší vývoj. Pri mohutnom výskyte kvetovky jahodovej je odporúčaný mikrobiálny prípravok NovaFerm® ORION (v koncentrácii 2 %), pred kvitnutím.
Dvojboj proti škodcom a chorobám
Tento Dvojboj proti škodcom a chorobám zahŕňa dva produkty: Hnojík, České organické hnojivoa ZeoSand Sil M20. Obidva sú prírodné a bojujú proti škodcom i patogénom. Navzájom sa dopĺňajú, podporujú, preto sa odporúča ich kombinácia. Pri ich spoločnom použití sa predlžuje a zosilňuje ich účinok. Každý z nich má inú formu boja.
Hnojík, České organické hnojivo svojou vyváženou výživou podporuje silnú imunitu rastlín a v sebe obsiahnutým Chitínompomáha rastlinám priamo bojovať proti škodcom a patogénom.
Chitín odlišuje Hnojík od ostatných organických hnojív. Spôsobuje jeho repelentný účinok na škodcov, najmä tých, ktorý sa živia rastlinnými šťavamia požerom mäkkých častí rastlín. Chitínstimuluje u rastlín obrannú reakciu a začnú produkovať repelentné látky, ktoré škodcom nechutia. Viac o účinkoch chitínu si môžete prečítať v článku: Chitín. Predstavenie a jeho vlastnosti Hnojíka vám prinášame v: Predstavenie produktu Hnojík., Dávkovanie a aplikácia Hnojíka a Škodcovia a Hnojík.
ZeoSand Sil M20dopĺňaDvojboj proti škodcom a chorobám. Je ekologickou ochranou rastlín pred škodlivým hmyzom, chorobami a nežiadúcim UV žiarením. Je vyrobený z prírodného Zeolitu.Proti škodcom a patogénom bojuje niekoľkými spôsobmi. Aplikuje sa postrekom, vďaka čomu vytvára na povrchu rastliny mikronizovaný film, ktorý je nehostinným prostredím pre škodcov. Z neho sa mikročastice prichytia na telá škodcov, a tým sa znižuje ich aktivita, pohyb, príjem potravy i rozmnožovanie.
Druhým spôsobom boja je pomocou kremíku. Rastliny zo ZeoSand Sil M20 absorbujú kremík, s ktorého pomocou vytvárajú dodatočnú minerálnu bariéru pokrývajúcu bunky rastliny. Tým, že sú spevnené bunkové steny rastliny, škodcovia sa ťažšie dostávajú k rastlinnej šťave a požer mäkkých častí rastlín je pre škodcov náročnejší.
Pomocou kyseliny kremičitej vytvárajú rastliny nehostinné prostredie pre patogény, ktoré sa uchytia na povrchu rastlín.
Premýšľali ste niekedy nad tým, vypestovať si vlastné sadenice jahôd? Poznať ich a venovať sa im úplne od začiatku, od semiačka? Ak vás myšlienka vype...
čítať celé
Tuja patrí medzi najobľúbenejšie ihličnany. Poznáte druhy tuje? Nájdete v nich rýchlo i pomaly rastúce, veľké i drobné, vo farbách od smaragdovozelene...
čítať celé
Poznáte bzdochy? Dokážu byť riadne otravné a neskutočne smradľavé. A sú aj nepríjemnými škodcami rastlín. Ale nie všetky. Spoznajte ich a zistite ako ...
čítať celé
Starostlivosť o trávnik si vyžaduje čas, energiu, aj investície. Čas a energia sú pre krásny a zdravý trávnik nevyhnutné. Viete ako ušetriť na staros...
čítať celé
Tu máte možnosť prispôsobiť súbory cookies podľa kategórií, ako najlepšie vyhovujú Vašim preferenciám.
Technické cookies
Technické cookies sú nevyhnutné pre správne fungovanie webovej stránky a všetkých funkcií, ktoré ponúka a nemôžu byť vypnuté bez zablokovania funkcií stránky. Sú zodpovedné okrem iného za uchovávanie produktov v košíku, prihlásenie k zákazníckemu účtu, fungovanie filtrov, nákupný proces alebo ukladanie nastavenia súkromia. Z tohto dôvodu technické cookies nemôžu byť individuálne deaktivované alebo aktivované a sú aktívne vždy.
čítať viacčítať menej
Analytické cookies
Analytické cookies nám umožňujú meranie výkonu nášho webu a našich reklamných kampaní. Ich pomocou určujeme počet návštev a zdroje návštev našich webových stránok. Dáta získané pomocou týchto cookies spracovávame anonymne a súhrnne, bez použitia identifikátorov, ktoré ukazujú na konkrétnych používateľov nášho webu. Vďaka týmto cookies môžeme optimalizovať výkon a funkčnosť našich stránok.
čítať viacčítať menej
Preferenčné cookies
Preferenčné cookies umožňujú, aby si webová stránka zapamätala informácie, ktoré menia, ako sa webová stránka správa alebo ako vyzerá. Je to napríklad Vami preferovaný jazyk, mena, obľúbené alebo naposledy prezerané produkty a pod. Vďaka týmto cookies Vám môžeme odporučiť na webe produkty a ponuky, ktoré budú pre Vás čo najzaujímavejšie.
čítať viacčítať menej
Marketingové cookies
Marketingové cookies používame my alebo naši partneri, aby sme Vám dokázali zobraziť čo najrelevantnejší obsah alebo reklamy tak na našich stránkach, ako aj na stránkach tretích subjektov. To je možné vďaka vytváraniu tzv. pseudonymizovaného profilu podľa vašich záujmov. Ale nebojte sa, týmto profilovaním spravidla nie je možná bezprostredná identifikácia Vašej osoby, pretože sú používané iba pseudonymizované údaje. Pokiaľ nevyjadríte súhlas s týmito cookies, neuvidíte v reklamných oznámeniach obsah šitý na mieru Vašim záujmom.
čítať viacčítať menej
Náš e-shop a partneri potrebujú Váš súhlas s použitím súborov cookies, aby Vám mohli zobrazovať informácie týkajúce sa Vašich záujmov.
Nezabudli ste niečo v košíku?
Vyzerá to, že ste si niečo zabudli v košíku. Dokončite objednávku ešte pred odchodom, nech vám tovar nevyfúkne niekto iný! 🙂